Skip to main content
Annika i pressenArtiklerFærøerne

DET NYESTE FÆRØSKE NAVN I DANSK POLITIK

By 25. marts 2011oktober 22nd, 2017No Comments


Annika Smith er det nyeste færøske navn i dansk politik. Den 34-årige færøske kvinde stiller op for SF til det kommende folketingsvalg med homoseksuelles rettigheder til for eks. en kirkelig vielse som en af hjertesagerne.

 

-Da jeg i 2007/2008 boede i New York og arbejdede for FN og folk spurgte mig, hvor jeg kom fra, og jeg svarede Færøerne, vidste de ikke hvad jeg talte om. Og når jeg svarede Danmark, var  Muhammed tegningerne og Dansk Folkeparti det eneste, de kendte Danmark for, siger Annika Smith.

 

-Derfor gik jeg ind i politik. Du kan sige, at Dansk Folkeparti fik mig ind i politik, ler Annika Smith. Færøerne kan muligvis få sit tredje folketingsmedlem ved det kommende folketingsvalg, som bliver senest om et års tid. Den siddende borgerlige regering har haft magten i to valgperioder, og den nuværende valgperiode er ved at være slut. Der er kun cirka et år tilbage af perioden for Lars Løkke Rasmussen og resten af den borgerlige regering. En af dem, der har planer om at stille op til folketingsvalget, og som i den kommende tid kaster sig ud i en valgkamp, er netop Annika Smith. Hun har allerede fået en god start i partiet, hvor hun trods sin unge alder allerede er landsledelsesmedlem for SF i valgkredsen København, og det er selv om hun kun har været medlem af partiet i siden 2007. Annika Smith er færing, men har boet i Danmark det meste af sit liv. Hun er fra Tvøroyri, boede som barn i nogle år på Færøerne og i 2007-08 i New York, hvor hun var JPO på FN´s hovedkontor, men er siden flyttet tilbage til Danmark og gået direkte ind i politik. Hun meldte sig ind i SF af de førnævnte grunde. Eller som hun sagde i den danske avis Information 14. juli 2007 i en artikel om danskere og politik:

 

-SF er det bedste valg, hvis man vil gøre op med Dansk Folkepartis indflydelse på den politiske dagsorden derhjemme. 22. oktober begyndte Annika at kæmpe om en af de mange folketingspladser. I et læserbrev i Panbladet, som er de homoseksuelles blad i Danmark, skrev hun om homoseksuelles rettigheder på Færøerne og i Danmark.

 

-Jeg deler fuldt ud LGBT Danmarks vrede over Jenis av Rana og co. Jeg deler også deres kritik af, at Færøerne ikke har skærpet lovgivningen mod hadforbrydelser. Men hvorfor som altid trække kolonihuen ned over ørerne på færingerne og placere dem i skammekrogen af det danske rige, fordi de ikke gør som Danmark? Hvorfor ikke hellere ønske og opfordre Færøerne til at tage udgangspunkt i det bedste eksempel? Lande som Island og Sverige har mere ligestilling for homoseksuelle i lovgivningen end Danmark. Hvorfor ikke følge dem? Skrev Annika Smith.

 

Grundlæggende rettigheder

At homoseksuelle ikke har samme rettigheder som alle andre til for eks. at blive viet i en kirke, er en af Annika Smiths hjertesager, og det er et af de emner, som hun har i sinde at gå til valg på for at ændre. Hun er helt klar over, at hun ikke kan ændre rettighederne for homoseksuelle på Færøerne i Folketinget, men som hun selv siger:

 

-For mig er det en grundlæggende universel menneskeret. Annika Smith mener også, at det er meget vigtigt, at det ikke bliver det budskab, som Jenis av Ranas bringer i medierne rundt omkring i de nordiske lande, som repræsenterer Færøerne.

 

-Jeg kender Færøerne som et meget gæstfrit land, og jeg blev vred og forarget, (da Jenis av Rana ikke ville sidde til bords sammen med den homoseksuelle islandske præsident, der besøgte Færøerne med sin ægtefælle), fordi Jenis av Rana påberåbte sig hele den færøske befolknings støtte. Og hvad havde han? Omkring 500 stemmer bag sig? spørger Annika Smith retorisk ud i luften uden at forvente et svar.

 

-Jeg blev ringet op af folk fra SF, som spurgte, hvad der skete deroppe, da de hørte om Jenis av Ranas udtalelser, siger Annika Smith.

 

Ikke kun Færøerne.

Selv om Annika Smith stiller op til det danske folketing, mener hun ikke, at Danmark er skoleeksemplet på, hvordan et samfund bør behandle for eks. homoseksuelle. Og hun mener ikke, at Færøerne skal kigge Danmark over skulderen i det spørgsmål. Danmark halter også bagefter nabolandene if. Annika Smith.

 

Island forbillede

-Jeg mener, at det næsten er en refleks, at Færøerne skeler til Danmark, men Danmark er ikke særlig langt fremme i debatten om homoseksuelles rettigheder og henviser til, at både i Island og Sverige og til dels også i Norge er det muligt at blive kirkeligt viet. Man skal tage stilling ud fra det bedste forbillede, og derfor burde Færøerne og Danmark få inspiration fra Island. Annika Smith er dog helt klar over, at den politiske debat på Færøerne slet ikke er moden til at tage stilling til, om homoseksuelle skal have adgang til kirkelige vielser.

 

-På det felt er Grønland faktisk kommet længere end Færøerne. I det grønlandske landsting har man haft en debat om emnet, siger Annika Smith. Debatten i Grønland står dog uden regning, da familieret og folkekirke i Grønland er danske anliggender.

 

Annika Smith synes, det ville være interessant, hvis Færøerne overhalede de andre lande indenom i spørgsmålet om homoseksuelles rettigheder. Hun er slet ikke i tvivl om, at homoseksuelle skal have samme rettigheder som alle andre på Færøerne, og det betyder selvfølgelig også, at de skal have ret til at blive viet i færøske kirker og ikke blot ret til registreret partnerskab. En rettighed, som de ikke engang har i dag, og som et flertal af de færøske langtingsmedlemmer ikke ønsker at give dem if. en rundspørge, som denne avis havde for nylig.

Eller som Annika Smith skrev i Panbladet:

 

-Som SF´er og som færing synes jeg kun, det kan gå for langsomt med at få gennemført de ændringer, der skal til, for at lovgivningen på Færøerne og i Danmark kommer til at afspejle lige muligheder og accept af homoseksuelle på linje med heteroseksuelle. Mange færinger er trætte af religiøs tågesnak og finder forbilleder i Island og den islandske statsminister i kampen for homorettigheder. De behøver ikke en dansk hammer svingende over hovederne – de behøver det bedste eksempel.

 

Kender Christiansborg

Selv om Annika Smith endnu er langt fra en folketingstaburet (hun opstiller i samme valgkreds som formanden Villy Søvndal og Ida Auken, red.), så finder hun rundt både på Christianborg og i færøsk politik. Annika Smith har allerede sin hverdag i Folketinget, hvor hun er politisk rådgiver for Den Nordatlantiske Gruppe og de færøske og grønlandske folketingsmedlemmer. Hverken Den Nordatlantiske Gruppe eller hun ser noget problem i at stille op for SF sideløbende med arbejdet for folketingspolitikere fra andre partier. Den Nordatlantiske Gruppe og hendes synspunkter er meget ens. Der er dog også områder, hvor hun viger fra SF´s synspunkter. For eks. går Annika Smith ikke ind for at stoppe hvalfangst, som SF gør, men man kan ikke være enig om alt, som et parti står for, siger Annika Smith.

 

OM ANNIKA SMITH

Hun er færing, er 34 år og arbejder som politisk rådgiver i Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget. Hun er uddannet cand.scient.soc. i internationale udviklingsstudier og var bl.a. i praktik i EU-Kommissionen og på det færøske repræsentationskontor i Bruxelles.

Hun har studeret i Lima i Peru. Der blev hun if. eget udsagn bevidst om, at folkeret og menneskerettigheder ikke er noget, der skal tages for givet. De politiske interesser blev grundlagt i Peru.

Hun var bestyrelsesformand for SF Vesterbro 2008-09. Bestyrelsesemedlem for SF Frederiksberg i 2010. Bestyrelsesmedlem for SF Hovedstadsegionen. Medlem af SF´s landsledelse. 

 

Dimmalætting, Heini Gaard, 29. oktober 2010