Skip to main content
Jyllands-Posten

Hold nallerne fra vores fridage

By 4. april 2015oktober 22nd, 2017No Comments

Dansk Erhverv er ikke bare tossede, når de prøver at inddrage vores 5 milliarder ”dyre” påske-fridag. De er også tarvelige over for de i forvejen topstressede danskere, der får dårlig samvittighed over at holde fri.

De sidste dage har jeg brugt på at være doven. Jeg har sovet længe, gloet Netflix-serier i sofaen, besøgt familie og spist mere god mad end sædvanlig. Det har jeg gjort for at stresse af fra mit job, som jeg er glad for og gerne vil yde en god indsats på i årets øvrige dage. Hundredtusindvis af andre danskere har sandsynligvis brugt påsken på nogenlunde det samme: At koble fra og få sig et velfortjent hvil fra jobbet. ’Velfortjent’ er imidlertid for meget sagt, hvis man spørger Dansk Erhverv. For næppe havde vi pustet det første æg, før organisationen ilede til med dette mavesure påskebudskab: ”Nyd fridagen Skærtorsdag. Den koster samfundet 5 milliarder kroner”. Med andre ord: Skam jer Danmark!

Budskabet, der byggede på Dansk Erhvervs egne beregninger af det fald i produktionen, en helligdag medfører, tolker jeg som endnu et forsøg fra Dansk Erhvervs side på at anfægte rimeligheden i, at danskerne får lov til at slappe af på helligdage som Skærtorsdag og Store Bededag. De kunne jo i stedet løbe rundt og bidrage videre til skabelsen af Dansk Erhvervs favoritbarn ”konkurrencestaten”. Hvordan Dansk Erhverv imidlertid har tænkt sig, at konkurrencestaten skal leve, hvis arbejdsstyrken dør af stress og fysisk udmattelse, ved jeg ikke. Dør er måske voldsomt sagt. Men det er ikke langt fra.

Stress blandt væsentligste årsager til sygdom i 2020

Det siger sig selv, at en fridag eller to mindre om året ikke ville føre til, at vi alle hænger os på korset og farer til himmels. Men Dansk Erhvervs sure opstød over vores hellig-/fridage spiller negativt ind i en større sammenhæng: 430.000 danskere eller 10-12 procent af befolkningen oplever antageligt symptomer på stress hver dag. Det er næsten en fordobling i løbet af tyve år. Stress er skyld i 35.000 sygemeldte danskere pr. dag og fører på årsbasis til 1 million fraværsdage, 30.000 hospitalsindlæggelser, en halv million opkald til lægen, 3000 førtidspensionister og 1400 dødsfald. Dette koster rundt regnet samfundet 14 milliarder om året – et beløb, der kun vil stige, når stress, som WHO anslår, har vokset sig til at blive en af de væsentligste årsager til sygdom i 2020. Det fylder imidlertid ikke meget hos Dansk Erhverv – i hvert fald ikke på organisationens årsdag i 2014. Der slog Dansk Erhverv fast, at velfærdsstaten er død. Konkurrencestaten, derimod, lever. Og vi skal indstille os på den ved at kræve endnu mere af os selv, præstere bedre, arbejde længere og omstille os endnu hurtigere i fremtiden for at kunne klare os i den globaliserede verden. Stress blev ikke nævnt med et ord i de timer jeg deltog i årsdagen. Sølle.

Mere fri, ikke mindre

Stadig flere ønsker mere balance mellem arbejde og fritid. Af samme grund eksperimenteres der bl.a. i Gøteborg med en kortere arbejdsuge ud fra princippet om, at samme mængde arbejde fordeles på flere, hvorved man (forhåbentlig) reducerer såvel stress og sygefravær som arbejdsløshed. Hver anden småbørnsforælder herhjemme ønsker også at arbejde mindre, fordi de stresser rundt og skal nå det hele på den halve tid. De bliver ikke mere effektive af, at Dansk Erhverv beskylder dem for at fede den for fem milliarder på en helligdag. Tværtimod. Vel er helligdagene dyre målt på tabt produktion. Men de beriger utvivlsomt humøret og helbredet hos den arbejdsstyrke, der skal holde både kernefamilien og ”konkurrencestaten” kørende. At især dagene op til helligdagene – særligt onsdagen før Skærtorsdag og dagene op til jul – desuden beriger landets butikker i form af rekordhøje omsætningstal, gør ikke sagen værre. Så derfor Dansk Erhverv – stik den løftede pegefinger i jorden: Fred fridagene.

Artikel link